Το Μουσείο μας

to mouseio mas

Tο μουσείο Αμπελικού δημιουργήθηκε το 1995 με τη βοήθεια όλου του χωριού, στη θέση του παλιού οστεοφυλακίου και σε χώρο που προσέφεραν οι αείμνηστοι Δημήτριος Καρλαγάνης και Εμμανουήλ Καλδής. Αποτελείται από τρία τμήματα (σε αντίστοιχες αίθουσες): λαογραφικό, εκκλησιαστικό και ρητινοσυλλογής.

Στοχεύει στην ανεύρεση, διάσωση και προβολή των τεκμηρίων της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης μέσα από αντικείμενα που αφορούν τον υλικό βίο (λαϊκά επαγγέλματα), εκκλησιαστικά αντικείμενα, παλαιές παραδοσιακές στολές. Πέρα από την παρουσίαση της λαϊκής παράδοσης, επιθυμία και στόχος των τοπικών παραγόντων είναι το συγκεκριμένο Μουσείο να αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών με σκοπό:

  1. να προβληθεί η ιστορική εξέλιξη της κοινότητας του Αμπελικού από την αρχαιότητα - ελληνιστικοί χρόνοι, ρωμαϊκοί χρόνοι, βυζαντινοί χρόνοι, Τουρκοκρατία-μέχρι σήμερα,
  2. να πραγματοποιηθεί μελέτη και να αξιοποιηθεί η συλλογή των εργαλείων και λοιπών εξαρτημάτων των ρητινοσυλλεκτών, η οποία είναι και η μοναδική στον Ελλαδικό χώρο, σε συνάρτηση με τις προσπάθειες αναβίωσης της επαγγελματικής δραστηριότητας των ρητινοσυλλεκτών και της επανασύστασης του δασικού συνεταιρισμού Αμπελικού καθώς και τη μετεξέλιξή του σε δασικό συνεταιρισμό Λέσβου.
  3. να συγκεντρωθούν όλο και περισσότερες πληροφορίες για τα παραδοσιακά επαγγέλματα (π.χ. κουρέας, μαραγκός, κηροπλάστες, ξυλογλυπτική) που χάνονται κατά την διάρκεια του χρόνου.

 

ambelos logo

Εορτολόγιο

Μετάφραση - Translate

Greek English French German Italian Russian Spanish Turkish